Yüksek Tansiyon Nedir?
Tansiyon kanın damar duvarına içeriden uyguladığı basınçtır. Gün içerisinde yenilen gıdalar yapılan hareketlerle artıp azalmaktadır. Sağlıklı insanlarda ortalama kan basıncı 120/80 mmhg' dir. Bu değer ortalama değer olup her insanda bu değerde olmak zorunda değildir. Herkesin genetik olarak kendince normal bir değeri vardır.
Fakat yapılan araştırmalar gösterdi ki 140/90 mmhg ve üzeri kan basıncı olan insanlarda yüksek tansiyondan kaynaklanan problemlerin gözlenmesi çok artmaktadır. Bu nedenle 140/90 mmhg ve üzeri yüksek tansiyon olarak kabul görmektedir.
Hiper Tansiyonun Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?
Yüksek tansiyon en büyük etkisini damarlarda göstermektedir. Artan kan basıncı damar duvarlarındaki yükü artırarak damarlarda yapısal hasarlar verirler. Bu hasarlara bağlı olarak bozulan damarlara sahip organlar da hasara uğramaktadır. En çok;
- Kalp yetmezliği: Damarlardaki basınç artışı kalbin iş yükünü artırarak pompalamasını güçleştirir. Uzun vadede kalp yetmezliğine yol açar.
- Damar Tıkanması: Damar duvarlarındaki yüksek basınçla oluşan yapısal hasarlanmalar sonucu damar duvarına kolesterol plakları tutunabilir hale gelir ve damar tıkanmasına neden olur. Özellikle kalbi besleyen koroner damarlarda gerçekleşen tıkanmalar kalp krizine neden olmaktadır.
- İnme ve Felç: Beyin damarlarında gerçekleşen tıkanma sonucu tıkanan damarın beslediği alanlardaki hücreler ölür. Bunun sonucunda inme ve felç görülmektedir.
- Beyin Kanaması: Damar içindeki yüksek basınç damarları çatlatarak kanamaya sebep olabilmektedir.
- Böbrek Yetmezliği: Böbreğe giden damarlarda tıkanma sonucu böbrek yetmezliği görülmektedir.
- Körlük: Göz damarlarında veye görme sinirlerini besleyen damarlarda tıkanma sonucu körlük görülmektedir.
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
- Baş ağrısı özellikle enseye vuran
- Baş dönmesi
- Kalp ağrısı
- Kulak çınlaması
- Çift veya bulanık görme
- Nefes darlığı
- Burun kanaması
Yüksen Tansiyon Sebepleri Nelerdir?
Hastaların %90-95 inde yüksek tansiyonun sebepleri bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar hastalığın genetik ve çevresel faktörlerin karmaşık ilişkisi sonucunda oluştuğunu göstermiştir. Sebebi bilinmeyen bu türe primer (birincil) hipertansiyon denilmektedir. Geri kalan %5-10 unda tansiyonun sebebi bir neden bağlıdır yada başka bir hastalığın yanında gözlenmektedir. Bu türe sekonder (ikincil) hipertansiyon denilmektedir. İkincil hipertansiyon sebepleri;
- Yüksek miktarda tuz içeren gıdalar tüketmek
- Fazla adrenalin salgılanan böbrek üstü bezinin medullasında görülen Feokromasitoma isimli kanser
- Böbreğin bazı hastalıkları
- Tiroid bezinin bazı hastalıkları
- Hormonal hastalıklar
Yüksek Tansiyon Hastalığının Tedavisi
Eğer ikincil hipertansiyonsa yüksek tansiyonun kaynaklandığı sebep tedavi edilmelidir. Eğer sebebi belli olmayan primer hipertansiyon ise ilaç tedavisi ve yaşam değişikliği yapılmaktadır. İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak mekanizması kanın sıvı kısmının bir miktarını idrarla atılmasını sağlayarak kan basıncını düşürmektir.
En çok kullanılan ilaçlar;
-Tiyazid tipi diüretikler,
-Kalsiyum kanal blokerleri,
-Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri,
-Anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB)
-Beta-blokerlerin
İlaç Dışı Yaşam Tarzı Değişikliği;
- Vücut kitle indeksinizi 25in altında tutmak
- Tuz ve yağlı yiyeceklerin tüketimi azaltılıp sebze meyve tüketimi artırılmalıdır.
- Sigara ve alkol kesinlikle bırakılmalıdır.
- Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz yapılmalıdır.
- Balık ve sarımsak tüketiminin kan basıncını düşürücü etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder