:::: MENU ::::

29 Nisan 2016 Cuma


Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer hastalığı insanlarda bilişsel yeteneklerin azalması ile karakterize, davranış değişikliklerinin izlendiği, nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyinde limbik sistem ve frontal loblar ile temporal loplar arasındaki bağlantılar kopmaktadır. Temporal ve parietal lobların kortexlerinde yoğun amiloid plaklar ile nörofibriler yumaklar gözlenmektedir. İnflamatuar reaksiyonlar sorunu nöronlar ölmektedir. Burda en önemli nokta protein birikimi ve hücre ölümüdür.

Bu hastalığın nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Sadece yüzde beş kadar hastanın genetik nedenli hasta olduğu gösterilmiştir. Ayrıca son araştırmalar prion adını verdiğimiz mikrop benzeri protein yapıdaki maddelerin sebep olduğu düşünülmektedir. Bu prionlar ameliyathane malzemeleri, diş tedavileri ve kan nakillerinden bulaşabileceği düşünülmektedir.

Alzheimer Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın 1. Aşaması: İlk aşamada herhangi bir belirti bulunmaz.
Hastalığın 2. Aşaması: Kişinin bilişşel yeteneklerinde bozulmalar başlar. Bırakılan eşyaların yerini unutma, adresleri unutma gibi belirtiler görülür. Bu aşama birçok sağlıklı insanlarda da görüldüğü için alzheimer hastalığını düşündürtmez.
Hastalığın 3. Aşaması: Bu aşamada tanı koymak biraz daha kolaydır. Hastalar para alışverişlerinde hesaplama güçlükleri, aynı soruyu sık sorma, kaybolma, karar verememe, ruh halinde değişiklikler görülmeye başlar.
Hastalığın 4. Aşaması: Bu aşama hastalığın ilk aşaması olarak kabul edilir ve dikkatli bir mülakat sonucunda hastalığın teşhisini koymak mümkündür. Yakın tarihte gerçekleşen olayların hatırlanamaması, basit matematiksel hesaplamaların yapılamaması ve rutin işlerin daha uzun sürelerde yapılması gibi belirtiler görülür.
Hastalığın 5. Aşaması: Kişi gündelik işlerini yapmakta zorlanır. Bulunduğu yeri ve zamanı hatırlayamamaya başlar. Tuvalet yemek gibi temel ihtiyaçlarını karşılar. Aile bireylerini tanır ve hatırlar.
Hastalığın 6. Aşaması: Hafıza kaybı iyice artar. Mekan zaman kavramada zorluklar çeker. Aile bireylerini tanımamaya başlar.Tuvalet yemek gibi temel ihtiyaçlarında yardıma ihtiyaç duymaya başlar. Kişilik ve davranış bozuklukları görülmeye başlar.
Hastalığın 7. Aşaması: Bilişsel yetenekler çok zayıflamıştır. Kişilik değişiklikleri çok belirgin olarak gözükmektedir. Halüsinasyonlar ve hezeyanlar görülmeye başlar. Yaklaşık her aktivite için yardıma ihtiyaç duyulmaktadır. Hastalığı bu aşamaya gelen hastalarda sürekli gözlem ve bakım kesinlikle şarttır.

Alzheimer Hastalığının Tedavisi

Esas problem amiloid proteinin hücrelerde çökmesi ve hücrelerin ölmesidir. Kesin olarak tedavisi yoktor. Son zamanlarda amiloid prteinine karşı aşı geliştirilerek bağışıklık sistemi hücrelerinin amiloidleri yok etmesi sağlanıp, ileri düzey hastalar hariç çoğu hasta iyileştirilmiştir. Ayrıca beyin hücrelerinin iletişimdeki kimyasal maddeler dışarıdan verilerek kalan hücrelerin güçlenmesi sağlanmaktadır. Hastalık ne kadar erken yakalanırsa hastalığın yavaşlatılması sağlanarak daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanır.



3 yorum:

  1. Müthiş bir makale daha... teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. biz teşekkür ederiz ne demek

    YanıtlaSil
  3. Siteniz aslında özel. Sitenizi devrimcilik ettiğinizi keşfettim. Çizim için gerçekten şaşırtıcı bir tarz seçtiniz. Buna değer verdik
    yogun bakim yatagi

    YanıtlaSil

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın