:::: MENU ::::

30 Nisan 2016 Cumartesi


Bel Fıtığı Nedir?

Sırtımızda boyun bölgesinden başlayıp kalça kısmına kadar uzanan 31 tane omur kemiği vardır. Bu kemiklerin her birinin arasında disk adı verilen kıkırdak yapılar mevcuttur. Tüm bunların birleşiminden oluşan omurganın görevi beyinden çıkan ve vücuda gönderilen sinirleri içinde barındırıp korumaktır. Omurlar arasındaki disk iki tabakadan oluşmaktadır. Dış tabaka zayıfladığı zaman iç tabaka dışarı taşarak fıtıklaşır. Fıtıklaşan bu tabaka omurgadan geçen sinirlere bası yaparsa bel fıtığı oluşur.

Bel Fıtığı Kimlerde Oluşur Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığını en önemli belirtisi beldeki ağrıdır. Ağrı çok fazladır ve bacaklarda da hissedilebilir. Ağrıyla beraber bacaklarda his kaybı, hareket kısıtlılığı, güçsüzlük, karıncalanma da görülür. Hastalık çok fazla ilerlemişse idrar kaçırma, cinsel isteksizlik gibi belirtilerde görebilir. Hastalık en çok aşağıdaki insanlarda görülmektedir.

- Sürekli oturarak çalışanlarda
- Ağırlığı bele vererek ağır kaldıranlarda
- Egzersize ısınmadan başlayanlarda
- Duruş ve oturma bozukluğu olanlarda
- Stresli ve huzursuz yaşam
-Sürekli ayakta çalışan insanlar,

Bel Fıtığı Tanısı ve Tedavisi?

Bel fıtığı tanısını koymada en değerli test MR görüntülemedir. MR da fıtıklaşmış olan diskler çok net bir şekilde görülmektedir.Tedavisi fıtıklaşmanın derecesine göre yapılır.
Başlangıç Evresi: Sadece bacak ve bel ağrısı olan bu hastalarda henüz his kaybı ve hareket kısıtlılığı geçmemiştir. Tedavide kas gevşetici ilaçlar ve istirahat hastalığı iyileştirir. Sağa sola eğilmeden, yukarı uzanmadan, ağırlık kaldırmadan yatak istirahati yapılmalıdır. Otururken belinin arkasına küçük bir yastık koymak, uzun süre oturanların yirmi dakika civarında yürüyüş yapması iyileşmeyi hızlandırır.
İlerlemiş Evre: Eğer yukarıdakiler yapılmaz ve istirahat edilmezse hastalık ilerler. Tedavi için fizik tedavi yöntemlerle  manuel ve kayroprakti tedavisi ile antalgictrak uygulaması yarar getirebilir.
Ameliyat Gerektiren Evre: Fizik tedaviye rağmen ağrılari hiskaybı, hareket kısıtlılığı geçmiyorsa bu hastalara ameliyat önerilmektedir. Klasik yöntemlerle ve mikrocerrahi yöntemiyle ameliyat tedavisi mevcuttur.

Bel Fıtığı Ameliyatı





1 yorum:

  1. bende l4 ve l5 te ilerlemiş fıtık vardı. Platinle ameliyat dediler. Merak ediyordum nasıl yapıldığını videolar da paylaştığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın