:::: MENU ::::

28 Nisan 2016 Perşembe


Grip Hastalığı Nedir?

Grip hastalığı sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan influenza virüsünün neden olduğu viral bir hastalıktır. İnfluenza virüsü Orthomyxoviridae ailesine mensup bir RNA virüsüdür. RNA nın kopyalanmasında hatalar yüksek olduğu için virüs her yıl kendini yenilemektedir. Ayrıca bir hücreyi birden fazla farklı virüs enfekte ederse genleri birbirine karışarak yeni dirençli virüsler meydana getirirler.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip hastalığında en sık gözlenen belirtiler;
-Ateş, titreme, terleme
-Öksürük, boğaz ağrısı, boğaz yanması
-Vücut ağrıları, baş ağrısı, halsizlik
-Mide bulantısı kusma

Nasıl Bulaşır, Risk Altındaki İnsanlar?

Hastalık esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Hasta insanların konuşurken, hapşırırken, öksürürken ağızlarından çıkan virüs yüklü sıvı parçacıklar sağlıklı insanların burun, ağız ve göz gibi dışarıya açık yerlerinden vücuda girerler. Bağışıklık sistemi güçlü kişilerde bir hafta içinde geçen bu hastalık bazı insanlarda daha büyük sorunlara yol açmaktadır. Bu riskli hasta grubu;,
-65 yaş ve üzerindeki kişiler
-Astım, koah gibi kronik akciğer hastalıkları olan insanlar
-Şeker hastaları
-Kronik böbrek yetmezliği olan insanlar
-Yeni ameliyat geçirmiş insanlar
-Bağışıklık sistemini baskılayan kortizol gibi ilaçlar kullanan insanlar
- 6 ay-18 yaş arasında olup aspirin kullanan hastalar (Reye Sendromuna sebep olur)

Tedavi ve Korunma Yolları

Viral enfeksiyonlarda birkaç istisna dışında genelde bağışıklık sistemi hastalığı yenmektedir. Bağışıklık sistemi hücreleri de sürekli kendilerini mutasyona uğratarak virüsü tanıyacak bir kombinasyon bulur ve bir anda çoğalıp virüsü temizlerler. Grip hastalığında da bir haftada doğu kombinasyon bulunuyor ve virüs ortadan kaldırılıyor. Sadece yorgunluk, başağrısı gibi semptomlara yönelik tedaviler verilmektedir. İçinde ibuprofen + psödoefrin içeren ilaçlar semptomatik tedavi için yeterlidir. İlaç firması reklamı yapmamak için firma adı değil etken madde ismi yayınlıyoruz.

Gripten korunmak için öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekir. Bunun için taze meyve sebzeleri bol tüketmeli, ayrıca haftada bir kırmızı et tüketmeliyiz. Böylece ihtiyacımız olan miktarda vitamin ve minerali karşılanacaktır.

Eğer evde hasta varsa öncelikle farklı odalarda kalmaya ve havlu çarşaf gibi özel eşyaları kesinlikle paylaşmamaya özen göstermelisiniz. Hastalığın yaygın olduğu dönemde olabildiğince kalabalık ve insanların sıkışık olduğu yerlerden uzak durun.



0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın