:::: MENU ::::

26 Nisan 2016 Salı


Hashimato tiroiditi nedir?

Hashimato tiroiditi nedeni bilinmeyen bir şekilde bağışıklık sisteminin bozulmasıyla ortaya çıkar. Sağlıklı insanlarda bağışıklık sistemi hücreleri vücudumuzun hücrelerini tanır ve onlara saldırmaz. Fakat genelde sebebini bilmediğimiz genetik yatkınlığın olduğunu bildiğimiz bu durumlarda bağışıklık sistemi hücreleri vücut hücrelerinin bazılarını tanıyamaz ve saldırır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi hücreleri tiroid hormonun oluşumunda kullanılan TPO enzimine karşı antikor üreterek tiroid hücrelerine zarar verir.Bu nedenle vücut için çok değerli olan tiroid hormonu üretilemez.

Belirtileri ve laboratuvar bulguları nelerdir?

Tiroid bezinin sürekli bağışıklı sistemi tarafından saldırıya uğradığı bu hastalığın başlangıcında tiroid hormonlarını içinde barındıran foliküllerin patlaması sonucunda folikülde henüz salgılanmamış olan tiroid hormonları ani bir şekilde kana karışır. Bu nedenle hastalığın hemen başlangıcı ise hipertiroidi ( kanda yüksek tiroid hormonu) görülür. Vücut tiroid hormonunu azaltmak için tiroid bezini uyaran TSH hormonu üretimini durduru. Bu özel duruma Hashitoksikoz denilmektedir. Hipertiroidiye bağlı olarak aşırı sinirlilik, el titremeleri, hızlı kilo verme, vücut ısısının artması, nemli cilt gibi metabolizmanın hızlandığını gösteren belirtiler gözükür.

Tiroid foliküllerinde biriken tiroid hormonları bitince vücut yeni tiroid hormonları üretemediği için tiroid hormonları düşer. Vücut tiroid hormonunu yükseltmek için tiroid bezini uyaran TSH hormonunu yükseltir. Bu evreden sonra hipotiroidi( kanda tiroid hormonu azalması) görülür. Hipotiroidide çabuk yorulma, halsizlik, unutkanlık, vücut ısısının düşmesi, üşüme, hareketlerde yavaşlama gibi metabolizmanın yavaşladığını gösteren bulgular gözükür.

Anti TPO antikor testi bu hastalığa özel olan bir antikoru gösterdiği için en değerli testtir. Diğer T3, T4, TSH testleri hastalığın başladığı zamana göre artmış, azalmış veya normal görülebilirler.

Tedavi

Hashimoto tiroiditi tedavisinde vücut tiroid hormonu üretemediği için dışarıdan tiroid hormonu hapları vererek eksik olan tiroid hormonunu normale getiririz. Hastalık bağışıklık sisteminin tiroid bezini tanımamasından kaynaklandığı için kesin bir tedavisi yoktur. Tiroid hormonlarını düzenli olarak kullanan hastalar hayatlarına sağlıklı ir şekilde devam edebilirler.

Sorularınızı yorum olarak, soru cevap bölümü ve iletişim bölümlerinden birini kullanarak bize ulaştırabilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın