:::: MENU ::::

29 Nisan 2016 Cuma


Prostat Nedir Ne İşe Yarar?

Prostat bezi sadece erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. İkincil seks bezi olan bu bez cinsel ilişki sırasında spermlerin akışkanlığını sağlayan kaygan bir sıvı salgılar. Semen sıvısının %20 sini bu sıvı oluşturur. Kayganlaştırıcı etkisinin yanında spermlerin hareket gücünü artırması, aktifleştirmesi gibi yumurtanın döllenmesi için gereken önemli görevleri de yerine getirmektedir. Mesanenin hemen çıkışında üretrayı saracak şekilde konumlanmıştır. Doğumdan ergenliğe kadar geçen sürede boyutu değişmez. Ergenlikle birlikte artan testosteron hormonunun uyarması ile erişkin boyutlarına ulaşır.

Prostat Neden Büyür Belirtileri Nelerdir?

Prostat bezinin büyümesinin nedenleri kesin olarak kanıtlanmamıştır. Son yapılan çalışmalarda en çok kabul gören görüş yaşın ilerlemesiyle birlikte hormonların seviyesinde olan değişimlerdir. Yaş ilerledikçe azalan erkeklik hormonları olan androjenlerin azalması ve çevre dokularda androjenlerin östrojene dönüşümünün artması en çok kabul gören görüştür.

İyi huylu olarak büyüyen prostat bezi etrafını sardığı üretrayı sıkıştırarak idrar geçmesini durduracak düzeye kadar azaltır. En çok görünen belirtiler duraksayarak idrarı başlatma, idrar gücünde azalma, idrar torbasını tam boşaltamama hissi, zorlanarak idrar yapma, idrar yaptıktan sonra damlama gibi tıkanma belirtilerinin yanında sık idrara gitme, koşturarak idrara gitme, acil idrar kaçırma gibi belirtilerdir.

Kanser Midir?

Prostat kanseri ve bening prostat hipertrofisi yani iyi huylu prostat bezi büyümesi farklı hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavileri de tamamen farklıdır. Bu yüzden bu iki hastalığın ayırıcı tanısı iyi yapılmalıdır.

Prostat Büyümesinin Tedavisi Nedir?

Cerrahi tedavi ve ilaç tedavi olmak üzere iki farklı tedavi yöntemi mevcuttur. Cerrahi tedavi yöntemlerinden transüretral prostatektomi yapılmaktadır. Bu cerrahi girişimde üretradan bir cihazla girilip prostatın yaptığı tıkanıklık açılmaktadır. Ayrıca açık ameliyatla ve lazerle  prostatektomi (Prostat bezinin çıkarılması) ameliyatları yapılmaktadır. İlaç tedavilerinde üretrayı genişleten ilaçlar ve hormonları düzenleyen ilaçlar kullanılmaktadır.

Prostat Ameliyatı




















0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın