:::: MENU ::::

28 Nisan 2016 Perşembe


Safra Kesesi Nedir Ne İşe Yarar?

Halk arasında öd olarak adlandırılan safra kesesi içinde safra sıvısını bulundurmaktadır. Safra sıvısı karaciğerde üretilir ve safra kesesine gönderilerek orada depolanır. Safra sıvısının en önemli görevi on iki parmak bağırsağına(duadenum) dökülüp yenilen yağı küçük parçalara ayırarak sindirmemizi sağlamaktır. Ayrıca yağda çözünen A, D, E, K vitaminlerinin emilmelerine yardımcı olmaktadır. Safranın içeriğini ana içeriğini kolik asit, kenodeoksikolik asit, litokolik asit gibi safra asitleri, fosfolipidler, kolesterol, safraya rengini veren billurubin ve su oluşturmaktadır.

Safra Kesesi Taşları Neden Oluşur?

Safra taşları safrayı oluşturan maddelerin arasındaki var olan dengenin bozulması sonucu oluşmaktadır. Ortamdaki çözünürlüğün bozulması sonucu bazı maddeler kristalleşerek çökmektedir. Daha sonra bu çöken maddeler bir araya gelerek safra çamurunu oluştururlar. Bu durum devam edince birleşip taş halini almaktadırlar.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

En çok şikayet sebebi karnın sağ üst tarafında sırta ve omuza vuran bir ağrıdır. Bu ağrı en çok yemeklerden sonra artması bize safra koliği dediğimiz bu ağrıyı düşündürtmektedir. Çünkü özellikle yağlı yemek sonrası safra kesesi safrayı boşaltmak için kasılır ve ağrı oluşur. Safra taşı sayesinde bakteriler kolonileşmek için uygun ortam bulur ve bu hastalarda kolanjit dediğimiz safra yolları iltihabı oluşur. En önemli belirtisi ateş, titreme, uyurken terden sırılsıklam olmadır.

Safra Kesesi Taşı Tanı ve Tedavisi

Tanı için en ucuz ve değerli tetkik ultrason görüntülemedir. USG de (Ultra Sonik Görüntüleme) safra taşları görülmesiyle birlikte tanı koyulmaktadır. Ayrıca kan tahlillerinde GGT nin yüksek çıkması safra yollarında hücre hasarını gösterdiği için safra taşı tanısını desteklemektedir.

Tedavide cerrahi ile safra kesesi çıkartılır. Safra kesesini çıkarmadan sadece taş çıkarılamamaktadır. Ameliyat yöntemi olarak da laparoskopi yöntemi bu ameliyat için en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde karın duvarına üç veya dört tane küçük kesik yapılır ve bu kesilerden robotik makinelerle girilerek kapalı ameliyat yapılır. Laparoskopi sayesinde karın solunumu sırasında çok daha az ağrı oluyor, iyileşme hızlanıyor ve iz kalmıyor.Ameliyattan sonra hasta aynı gün ayağa kalkabiliyor ve bir gün sonra taburcu edilebiliyor.

Safra Kesesi Ameliyatı Videosu





















0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın