:::: MENU ::::

27 Nisan 2016 Çarşamba


Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef Hastalığı (Psöriasis) en çok merak uyandıran deri hastalıklarından birisidir. Birçok insan birbirlerine sedef hastalığı tedavisi için birşeyler önermektedir. Sedef Hastalığı en basit anlatımla bağışıklık sistemi hücrelerinin deri hücrelerimize saldırması sonucu oluşur. Sağlıklı insanlarda bağışıklık sistemi hücreleri vücudun kendi hücrelerini tanır ve onlara saldırmaz. Sedef Hastalığında deri hücreleri yabancı hücre olarak algılanır ve deri hücrelerine saldırılar gerçekleşir. Bunun sonucunda saldırıların olduğu bölgelerde deri hücreleri ölür. Kızarık, hafif kabarık, pul pul dökülen beyaz deri parçaları, parlak kepekler gibi lezyonlar oluşur. Lezyon büyüklüğü 1 mm den 40 cm ye kadar geniş bir aralıktadır. En çok gövde, kollar, bacaklar, saçlı deride görülürler.

Kimlerde Ortaya Çıkar?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor. Fakat yapılan deneyler hastalığın genetik olduğunu gösteriyor. Genetik altyapıya sahip insanlarda stres, ani şoklar, gerginlik, enfeksiyon, aşırı yorulma gibi durumlarda bu genler aktifleşir ve ciltte sedef lezyonları görülür.

Tedavi

Hastalık bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasından kaynaklandığı için kesin olarak bir tedavisi yoktur. Lezyonların arttığı dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayan kortizol gibi ilaçlar kullanılarak geçici olarak düzelme sağlanır. Tedavi ara verildiği zaman lezyonlar tekrardan görülmeye başlarlar.



0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın