:::: MENU ::::

5 Mayıs 2016 Perşembe


Anemi Kansızlık Nedir?

Anemi kandaki hemoglobin maddesinin yaşa ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından belirlenen normal değerlerin altında olmasıdır. Hemoglobin kana rengini veren eritrosit adındaki alyuvar hücreleri içinde bulunmaktadır. Görevi akciğerlerde oksijene bağlanıp vücut dokularına ulaştığı zaman oksijenden ayrılıp oksijeni dokulara taşımaktır. Yapısı hem ve globulin adı verilen iki komponentten oluşur. Hem kısmı merkezinde demir olan bir moleküldür. Globulin kısmı ise protein yapılıdır. Eğer demir yeterli miktarda bulunmazsa hem molekülü üretilemez ve böylelikle hemoglobin üretimi de durur.

Demir Eksikliği Anemisi Neden Oluşur?

En sık kan kaybı, demir tüketimi az olması ve demirin emiliminde sorun olması demir eksikliğine sebep olur. Özellikle kadınlarda bu hastalığın çok görülmesi adet kanamaları çok olan kadın kalın kan kaybıyla demir de kaybetmesidir. Kaybedilen demirin yerine yenisi koyulmadığı zaman hemoglobin üretimi bozulmaktadır. Ayrıca kadınlarda demir depoları daha az miktardadır.
En iyi demir bulunan gıdalar kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve yumurtadır. Hayvansal olmayan demir kaynakları ise koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, bazı bakliyatlar ve mısır gevrekleridir. Özellikle hayvansal ürünlerin az tüketilmesi demir eksikliğine yol açmaktadır.
Bazen de beslenmeniz yeterli miktarda olsa da demirin bağırsaklarda emiliminde sorun vardır. Geçirmiş bir bağırsak ameliyatı, crohn hastalığı, çölyak hastalığı gibi hastalıklar ve antiasid ilaçlar demirin emilmesinde azalmaya yol açarak anemi oluşturur.

Demir Eksikliği Anemisi Belirtileri Nelerdir?

- En çok görülen belirtiler halsizlik ve yorgunluktur.
- El ve ayaklarda soğukluk
- Deride, diş etlerinde, göz kapaklarının iç yüzeyinde solukluk
- Çarpıntı
- Tırnaklarda kırılganlık, çomak parmak, kaşık tırnak oluşması
- Toprak, kireç, kül yeme isteği

Demir Eksikliği Anemisi Tanısı

Tanı tıbbi ve ailesel geçmişiniz, fiziki muayeneniz ve kan tahlilleriyle konur. Kan tahlillerinde RBC (Al yuvar sayısı), MCV (Al yuvarların hacmi), Hematokrit  (Kan yoğunluğu), Hemoglobin, Transferrin (demir deposu), demir azalmış görülür. Demir bağlama kapasitesi ise yüksek çıkar

Demir Eksikliği Anemisi Tedavisi

Tedavi altta yatan nedene göre verilmektedir. Tedavide öncelikle beslenme düzeni değiştirilir. Demirden yüksek miktarda bulunan et ürünleri tüketimi artırılır. Farmakolojik tedavide ise demir içeren ilaçlar verilmektedir. Ayrıca kansızlığın çok yüksek olduğu durumlarda eritrosit süspansiyonu verilir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın