:::: MENU ::::

12 Mayıs 2016 Perşembe


AIDS Nedir?

AIDS İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. HIV Virüsünün (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü) sebep olduğu bu hastalık bulaşıcıdır ve bağışıklık sistemini yok eder. Bu nedenle en basit grip mikrobu bile ölümle sonuçlanabilecek bir şekilde hasta eder. Her HIV virüsü bulunan insan AIDS demek değildir. Virüs bağışıklık sistemini çökerttikten sonra AIDS hastalığına sebep olur. Virüs bulaşından hemen sonra hastalık görülmez. Literatürde virüs bulaşından 10-12 yıl sonra hastalık görülen hastalar mevcuttur. Hastalık görülmese bile kan tahlillerinde hastalık görülmektedir.

HIV Virüsü Bulaşma Yolları Nelerdir?

Cinsel İlişki: En çok bulaş yöntemi HIV virüsü bulunan insanlarla cinsel ilişkiye girmektir.
Kan ve Kan Ürünleri: HIV virüsü bulunan insanlardan yapılan kan ve kan ürünü nakilleri, doku organ nakilleri hastalığın bulaşmasına sebep olur. Tıraş takımı, kan taşı, manikür pedikür aletleri, şırınga gibi kesici delici aletlerin ortak kullanımı üzerinde kalan kan kalıntıları sebebiyle virüsün bulaşmasına neden olur.
Anneden Bebeğe: Anneden bebeğe gebelik sırasında, doğum esnasında ve süt ile geçebilmektedir.

HIV Virüsü Nasıl Bulaşmaz?

-Tükürükle,
-Terleme ile,
-Deriye dokunma ile,
-Başkasının havlusu ile,
-El sıkışma ile,
-Kucaklama ile,
-Yanaktan öpüşme ile,
-Yiyecek içecekten,
-Ortak tabak çanak kullanımı ile,
-Havuz ve tuvalet kullanımı ile,
-Aynı evi paylaşmakla
-Başkasının giysisini giyme ile

AIDS Belirtileri Nelerdir?

İlk belirtiler bulaştan 2-6 hafta sonrasında görülmektedir. Belirtiler genellikle gribe benzer ve bu yüzden diğer hastalıklardan ayırmak çok zordur. Bu nedenle kan tahlilleri çok önemlidir. En çok görülen belirtiler;

-Ateş (%96)
-Lenf bezlerinde büyüme (lenfadenopati) (%74)
-Farenjit (%70)
-Deri döküntüleri (%70)
-Kas veya eklem ağrisi (%54)
-İshal (%32)
-Baş ağrisi (%32)
-Bulanti ve kusma (%27)
-Karaciğer ve dalak büyümesi (%14)
-Pamukçuk (%12)

AIDS Tanısı Nasıl Koyulur?

Tanı için en önemli test ELİSA testidir. Eğer pozitif çıkarsa Western Blot Testi ile doğrulama yapılır. Negatif ise 6 ay sonra test tekrarlanır.

AIDS Hastalığının Tedavisi

HIV virüsünü tamamen yok eden bir tedavi günümüz koşullarında mevcut değildir. Tedavide ancak virüs yükünü azaltarak hastalığın komplikasyonlarını azaltıyoruz. Böylece yaşam süresi ve kalitesini artırmaktayız. Tedavide Antiretroviral İlaçlar dediğimiz ilaç grubunu kullanmaktayız. Tedavideki en önemli konu istikrardır. Tedavi aksatılırsa virüsler yeniden çoğalmaktadır.

AIDS Hastalığından Korunma Yolları

- Cinsel ilişkide çok eşlilikten kaçınmalı tanımadığınız partnerlerle kondom kullanmadan ilişkiye girmemelisiniz.
- Kontrolü olmayan kan ve doku transferlerinden uzak durun.
- Enjektör, traş takımı, manikür pedikür aletleri, tırnak makası, dövme aleti gibi delici kesici aletleri başkaları ile paylaşmayın
- Virüs dış ortamda yaşayamaz. Bu nedenle şüpheli kan ve doku ile kirlenmiş kıyafetlerinizi çamaşır suyunda on dakika bekletmeniz virüsten arındıracaktır. Cilde bulaşması durumunda en az 20 sn sabunla yıkayın ve sonra alkollü dezenfektanlar kullanın. Kaynatılabilen eşyaları kaynatın veya 60 derecede 30 dk ısıtın.

AIDS NE DEĞİLDİR






0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın