:::: MENU ::::

9 Mayıs 2016 Pazartesi


Kanser Nedir ?

Vücudumuz en temel yapı taşı olan hücrelerden oluşmaktadır. Her gün birçok hücre ölmektedir ve bir çok hücre bölünerek yeni hücreler oluşturmaktadır. Hücreler bölünürken bölünme emrinin genlerin oluşturduğu DNA'dan almaktadır. Eğer vücut DNA'da mutasyon yapan kanserojen maddelere maruz kalırsa DNA da değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler bölünmeyi kontrol eden genlerde meydana gelirse hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalmaya başlamaktadır. Böylelikle doku fazlalığı oluşmaktadır. Oluşan bu dokuz fazlalığına tümör denir. Kontrolsüz çoğalan bu hücreler yayılma eğilimi göstermeden bir arada dururlarsa benign (iyi huylu), bulunduğu yerden ayrılıp başka dokulara gitme eğilimi gösteriyorsa malign (Kötü huylu) tümör olarak adlandırılır.

Kanser Neden Oluşur?

Sağlıklı insanlarda kansere karşı birçok savunma mekanizması vardır. Eğer hücrenin kansere karşı koruyuculuk görevi olan genleri sağlamsa bu genler kanserleşen hücreleri intihara zorlayarak kanser gelişimini önler. Başka bir savunma mekanizması da çevredeki sağlam hücreler  tarafından gerçekleştirilir. Çevre hücreler kanser hücresini hücre yüzeyindeki kimlik proteinlerin farklı olmasından tanıyıp kanser hücresine saldırmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemi hücreleri de bu hücreleri tanıyarak saldırırlar. Bunlar gibi birçok savunma sistemi gün içinde oluşan kanser hücrelerini yok etmektedir.
Eğer kanser hücrelerinde oluşan mutasyonlar bu savunma sistemlerine karşı gelecek şekilde gelişirse yada doğuştan genetik olarak bu savunma sistemlerinde yetersizlik varsa kanser hücresi varlığını sürdürebilmektedir.

Kansere Sebep Olan Etmenler Nelerdir?

-Kansere karşı koruyucu genlerin doğuştan çalışmaması
-Kimyasal Kanserojenler: Sanayide kullanılan boyalar başta olmak üzere bir çok kimyasal hücrelerde yaptığı mutasyonlarla kansere sebep olmaktadır.
-Fiziksel Kanserojenler: Güneş, ultraviyole ışık, radyasyon gibi fiziksel etmenler hücre DNA'sını bozarak kansere yol açmaktadır.
-Virüs ve Bakteriler: Başta Papova ve Herpes virusleri, Epstein Barr Virusu (EBV), Hepatit B virusu, Papilloma virusü gibi virüsler olmak üzere 150 ye yakın virüs ve birçok bakterinin hücrelerde genleri değiştirerek kanser yaptığı gösterilmiştir.
-Hormonlar: Östrojen tedavisi gibi hücre çoğalması uyaran hormonlara yüksek miktarda maruz kalmak kanser oluşumunu kolaylaştırdığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Her kanser türüne göre farklı belirtiler görülmekle beraber bazı belirtiler daha sık görülmektedir.
-Kilo Kaybı: Birçok kanserde çok yemek yense bile istem dışı sebebi açıklanamayan kilo kaybı görülmektedir.
-Ateş ve Gece Terlemeleri: İleri evre kanserlerde bağışıklık sisteminin kanserle savaşması nedeniyle ateş ve yatağı ıslatacak kadar terleme görülmektedir.
-Ağrı:Tümör hücreleri sinirlere baskı yaparsa sürekli geçmeyen ağrılar oluşmaktadır.
- Ele Gelen veya Gözle Görülen Kitle: Cilt altına akın yada büyümüş sert kitleler ele gelmektedir. Bazı tümörler ise cilde yakın oldukları zaman şişlik şeklinde görülmektedir.

Kanser Hastalarında Tedavi Yaklaşımı

Kanser hastalarında kullanılan yöntemler en çok cerrahi, kemoterapi, radyoterapidir. daha az sıklıkla hormon tedavisi ve hedefe yönelik tedaviler kullanılmaktadır. Tedavi planlanırken hastalığın evresi çok önemlidir. Hastalığın evresi tümörün boyutu, metastaz yapıp yapmadığına göre belirlenir. Eğer bir tümör olduğu yerden ayrılmamışsa cerrahi ile çıkartılıp daha sonra radyoterapi ve kemoterapi ile desteklenmektedir. Kanser hücreleri yayılma eğilimi göstermişse kemoterapi dediğimiz ilaç tedavisi ile sistemik tedavi yapılır. İlaçlar damardan verilir ve kana karışıp tüm vücuttaki kanser hücrelerine karşı tedavi uygulanmış olur. Bu yöntemler duruma göre kombine edilmekte ve  uygun tedavi hastaya özel olarak uygulanmaktadır.

Kanser Oluşumu Animasyonu




















0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın