Meme Kanseri Nedir?
Meme dokusunu oluşturulan hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasıyla oluşan kanserlerdir. Kontrolsüz çoğalmanın olduğu yerlerde doku fazlalığı oluşur ve bu doku fazlalığına tümör denir. Eğer bu çoğalan hücreler aynı yerde kalırsa iyi huylu, başka dokulara yayılma eğilimi gösterirse kötü huylu yani kanser olarak isimlendirilirler. Erkeklerde de görülebilen bu hastalık kadınlarda 100 kat daha fazla görülmektedir.
Kanser memede bulunan farklı tür hücrelerden kaynaklanabilmektedir. En sık görülen tip meme kanallarından kaynaklanan 'duktal' kanserlerdir. Bir diğer sık görülen tip ise süt üreten bezlerden kaynaklanan 'lobüler' kanserlerdir. Ayrıca daha nadir olan 'medüller', 'tübüler', 'müsinöz' gibi tipleri de mevcuttur.
Meme Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir?
Meme kanserlerinde östrojen maruziyeti meme kanseri riskini artırmaktadır. Aşağıdaki durumlarda kanser daha sık görülmektedir.
-Kadın cinsiyet ve yaşlanma
-İlk doğumun 30 yaşından sonra yapılması
-İlk adet yaşını erken görenler
-Menopoza geç girmek
-Doğum kontrol haplarını 10 yıldan uzun süre kullanmak
-Hormon tedavisiyle östrojen almak
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
-Memede zamanla büyüyen ele gelen kitle
-Memede çekintiler
-Meme ucunun hassaslaşması veya içine çökmesi
-Meme derisinde kalınlaşma, şişlik ve tahriş
-İleri evrelerde ağrı ve akıntı
Meme Kanserinde Tanı
Tanı için öncelikle fiziki muaynede kitle ele gelir. Daha sonra hastanın yaşına göre ultrason yada mamografi yapılarak görüntülenir. Tedavimizin gidişatında en önemli noktalardan biri olan biyopsi yapılarak tanı kesinleştirilir. Daha sonra hastalığın evrelemesi için hastalığın yayılıp yayılmadığına bakılır. Kanser hücreleri lenfatik sistem dediğimiz içinden lenf sıvısı geçen lenf damarları yoluyla yayılır. Bu lenf damarları ara ara yumaklar haline gelerek lenf nodu dediğimiz yapıları oluşturur. (Halk arasında bademcik olarak adlandırılan doku da bir lenf nodudur.) Vücudun savunmasında lenf nodlarında ilk savaş verilir. Memedeki lenf damarlarının açıldığı ilk lenf nodu sentinel(Bekçi) lenf nodu olarak adlandırılır. Tanı için sentinel lenf noduna biyopsi yapılarak hastalığın memeden dışarı yayılma eğilimi olup olmadığı görülür. Eğer sentinel lenf nodu tutulumu varsa hastalık yayılma eğilim gösteriyor demektir. Bu durum kötüye işarettir. Nerelere yayıldığını ise MR, tomografi ve sintigrafi görüntülemeyle bakılarak hastalık derecelendirilir.
Meme Kanserlerinde Tedavi Yaklaşımı
Tedavide farklı yöntemler mevcuttur ve hastanın durumuna göre uygun olan tedavi kombinasyonları uygulanmaktadır. Tedavide cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi uygulanmaktadır. Meme kanserlerinde cerrahi, tedavinin temelini oluşturmaktadır. Cerrahi tedavide hastanın durumuna göre Modifiye Radikal Mastektomi( Koltuk altındaki kaslar, lenf nodları ve meme tamamen çıkarılmaktadır.) veya Meme Koruyucu Cerrahi (Sadece kitle ve sentinel lenf nodu çıkarılır.) yapılmaktadır. Kemoterapi hastalığın diğer dokulara yayıldığı durumlarda verilir. Duruma göre ameliyat öncesi kitleyi küçültmek veya ameliyat sonrası olası görüntüleme yöntemleri ile tespit edilemeyen yayılmış kanser hücrelerini yok etmek için kullanılır. Radyoterapi ise amaç genellikle meme koruyucu cerrahiden sonra uygulanarak ameliyatta kalabilme ihtimali olan görüntüleme yöntemleri ile tespit edilemeyen kanser hücrelerini öldürmektir. Hormon tedavisi ise biyopside hormon duyarlı kanser hücreleri olan hastalara uygulanmaktadır.
Meme Kanseri Ameliyatları Evde Kendi Kendine Meme Muayenesi
0 yorum:
Yorum Gönder