:::: MENU ::::

4 Mayıs 2016 Çarşamba


Reflü Hastalığı Nedir?

En basit anlatımla reflü hastalığı asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve bunun uzun süre devam etmesi sonunda yemek borusunun asit tarafından tahriş edilmesidir. Sağlıklı insanlarda yemek borusunun altında sfinkter adı verdiğimiz kastan oluşan bir kapak vardır. Bu yapı mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını önler. Reflü hastalarında bu kapak sık gevşer ve mide içeriği yemek borusuna kaçar. Genelde çok fazla yemek yemek, yüz üstü uyumak gibi sfinktere bası yapan nedenler sebep olmaktadır. Nadir sebeplerden biriside mide fıtıklaşmasına bağlı görülen reflüdür.

Reflü Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

- En çok hastaneye başvuru sebebi göğüste yanmadır. Bazen omuza, sırta, kola yayılan bu ağrı kalp ağrısıyla karıştırılabilmektedir. Ağrı özellikle yemeklerden sonra artmaktadır.
- Ağıza ekşi acı su gelmesi.
- Hıckırık, geğirme, öksürük, ağız kokusu, ses kısıklığı,
- Yutma güçlüğü
- Yenilen gıdaların geri ağıza gelmesi
- Diş çürükleri
- Ağız kokusu

Reflü Tanısı ve Tedavisi

Doğru bir öykü ve muayeneden sonra yapılması gereken en değerli tetkik gastroskopidir. Tedavide 3 farklı yöntem bulunmaktadır
1) Yaşam Şartlarının Düzenlenmesi: Yatmadan önce yemek yememek, uyurken biraz yüksek yastık kullanmak, alkol ve sigarayı bırakmak, asitli gıdaları tüketmekten uzak durmak
2) İlaç Tedavisi: Antiasid ilaçlar ve proton pompası inhibitörü kullanılarak geri kaçan mide sıvısının yemek borusuna zarar vermesi engellenmiş olur. Mideden geri kaçmayı engelleyemediği için ilaç kullanımı bırakıldıktan bir süre sonra genelde hastalık tekrardan görülür.
3) Cerahi Tedavi: Uzun süre hastalığı olan ve ilaçlarla rahatlama sağlayamayan hastalara önerilir. Mideden geri kaçış engellendiği için tedavi edicidir.

Reflü Ameliyatları




0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın