:::: MENU ::::

10 Mayıs 2016 Salı


Şizofreni Nedir?

Şizofreni kişinin gerçeklerle olan ilişkisinin bozulduğu, yaşadığı dünyayı algılamasında sorunların olduğu ve buna bağlı olarak davranış, duygu, düşünce, ruh hali değişikliklerinin gözlendiği bir ruhsal hastalıktır. Yaygın inanışın aksine şizofreni hastalığı kişilik bölünmesi değildir. Şizofreni hastanın neyin gerçek, neyin hayal olduğunu ayıramama hastalığıdır. Görsel, işitsel sanrılar görürler ve gerçeklik kavramını yitirirler. Zaman zaman gerçekle ilişkilerinin tamamen kaybedebilirler. Dünya onlara çok karmaşık gelir ve özellikle sosyal ilişki kurmakta zorluk çekerler. Buna bağlı gelişen ani davranış değişikliğine psikotik epizod adı verilir. Hastalık pasif(iyileşme) ve aktif(alevlenme) dönemler şeklinde devam eder.

Şizofreni Hastalığı Nedenleri

Genetik Nedenler: Yapılan araştırmalarda bazı genlerden kaynaklanan sorunların şizofreni hastalığı ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Annesi yada babası şizofreni olanlarda %10-12 oranında şizofreni görülme ihtimali oluşmaktadır.
Beyin Kimyası: Yapılan çalışmalar şizofreni hastalarında beyin kimyasında dopamin düzeylerinde bozukluk olduğunu göstermiştir. Dopaminin fazla olduğu ve bunun halüsinasyonlara sebep olduğu düşünülmektedir.
Beyin Yapısı: Son çalışmalar şizofreni hastalarında beyinde yapısal olarak da farklılıklar oluştuğunu göstermiştir. Beynin bazı kısımları küçülmüştür ve beyin boşlukları genişlemiştir. Bu yüzden hastalar karar vermede, muhakeme yapmada zorluk çekerler.
Çevresel Etmenler: Çalışmalar şizofreniye yatkınlığı olan insanlarda bazı virüslerin ve yüksek stresin hastalığı tetikleyebildiğini göstermiştir.

Şizofreni Türleri Nelerdir?

Paranoid Şizofreni: Bu tipte hastalar birilerinde zulüm yada işkence gördükleri sanrılara sahiptirler. Hastalığı kabul etmez belirtileri gizlerler.
Hebefrenik Tür: Zihinleri çok karışık ve konuşmaları uygunsuz tutarsızdır. Aynı kelimeleri, cüleleri tekrarlarlar.
Katatonik Tür: Bu türde hareket bozuklukları ön plandadır. Belirli bir duruşta uzun süre kalır ve dışarıya tepki vermezler. Dışarıyla ilişkisi kesilmiş gibi görünse de olan bitenin farkındadırlar
Ayrışmamış Tür: Diğer üç gruba girmeyen hastalar bu türde sınıflandırılırlar.

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofreninin birçok belirtisi olmakla beraber pozitif, dezorganize ve negatif belirtiler olmak üzere üç grupta incelenmektedir.
Pozitif Belirtiler: Hasta olmayan insanlarda görülmeyen sadece şizofreni hastalarında görülen belirtilerdir. Delüzyonlar ve halüsinasyonlar mevcuttur
 -Delüzyon: Gerçeğe aykırı olan kişinin vazgeçemediği inançlardır. Örneğin başkalarının düşüncelerini okuyabildiğini düşünesi, şeytanın kendisiyle konuştuğunu düşünmesi gibi.
 -Halüsinasyon: Gerçek dışı sesler duymak, görmek, tatmak, koklamak, hissetmek. En çok görülen belirti kendisiyle konuşan emir verip yönlendiren sesler duymaktır.
Dezorganize Belirtiler: Hastanın net düşünme ve doğru tepki verememesidir. Örneğin sürekli bir düşünceden başka bir düşünceye geçmek, karar verme yetisinden uzak olma, anlamsız şeyler söylemek yazmak, günlük görüntü ses veya duygulardan anlam çıkaramama gibi belirtilerdir.
Negatif Belirtiler: Normal insanlarda olan fakat şizofreni hastalarında eksik olan davranışlardır. Örneğin motivasyon eksikliği, yaşamdan zevk alamama, gülünmesi gereken yerde ağlamak gibi duruma uymayan duygusal tepkiler, dengesizlik, hijyen eksikliği gibi belirtilerdir.

Şizofreni Hastalığının Tedavisi

Hastalığın tam tedavisi bulunamamıştır. Belirtileri azaltmaya, hastalığını fark etmeye ve bununla başa çıkmaya yönelik tedavi verilmektedir. İlaç tedavisi olarak sanrıları azaltan antipsikotik ilaçlar, hastalığını fark etme ve bununla yaşamayı öğrenmeye yönelik psiko-sosyal rehabilitasyon tedavisi verilmektedir. Çevreye zarar verecek kadar ciddi durumlarda hastaneye yatış yapılmaktadır. Eski yıllarda bu hastalara şuan yapılmayan kafalarına elektrik verilerek ve beyindeki bazı bağları koparan lobotomi işlemi yapılarak tedavi edilmeye çalışılıyordu. Hasta hastalığını kabul eder ve tedavi görürse hastalığını tamamen yenemese bile onunla yaşamayı öğrenebilir. Örneğin ünlü matematikçi John Nash sanrılarında gördüğü kızın yıllardır aynı yaşta olduğunu fark ederek hastalığını kabul etti ve bununla yaşamayı öğrenerek matematik alanında yaptığı çalışmalarla ödüller almıştır.

Şizofren Animasyon Tr Altyazılı




















3 yorum:

  1. Bilgilendirici sade güzel bir makale olmuş emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. 1xbet korean - legalbet.co.kr
    1xbet korean. 1xbet korean. 1xbet korean. 1xbet korean. 1xbet korean. 1xbet korean. 1xbet korean. 1xbet скачать 2020 1xbet korean. 1xbet korean.

    YanıtlaSil

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın