:::: MENU ::::

2 Mayıs 2016 Pazartesi


Su Çiçeği Hastalığı Nedir?

Genellikle çocukluk döneminde görülen bu hastalık ağır belirtileri olmayan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığa Varicella Zoster Virüsü sebep olur. VZV virüsü su çiçeğinden başka zona hastalığı yapmaktadır. Zona hastalığı su çiçeği geçirenlerde daha sonra virüsün sinir uçlarında yeniden aktifleşmesiyle oluşur. Hasta kişilerle direkt temasla yada hava yoluyla saçılan partiküllerle bulaşabilmektedir. Hastalık hasta kişilerle temastan 14- 22 gün sonra görülmeye başlar. Çok bulaşıcı bir hastalıktır ve döküntüler kabuklandıktan bir hafta sonrasına kadar bulaşıcılığı devam eder.

Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

En önemli belirtisi içi sıvı dolu kabarık kırmızı döküntülerdir. Döküntüler ilk olarak kırmızı kabuklar şeklinde başlar. Daha sonra bir kaç saat içinde içi sıvı toplamaya başlar. En son olarak da kabuklanarak kururlar. Üç hastadan birinde ateş yüksekliği görülmektedir. Döküntüler çok tipik olduğu için döküntüler tanı koymak için yeterlidir.

Su Çiçeğinin Komplikasyonları

Döküntülerin kaşıntılı olması nedeniyle çok kaşınma olursa döküntüler daha çok yere yayılır. Ayrıca bu durumda deri zarar görüp enfeksiyonlara yatkınlık artar. Çok nadir de olsa orta kulakta iltihap, beyin iltihabı, beyincik iltihabı, testis iltihabı, zatürre gibi komplikasyonlar görülmektedir. Döküntülerin ortaya çıkmasından dört beş ateş hala düşmüyorsa, öksürük, denge kaybı gibi semptomlar görülürse bu komplikasyonlar açısından incelenmelidir.

Su Çiçeği Hastalığının Tedavisi

Viral bir hastalık olduğu için bağışıklık sistemi tarafından hastalık yenilir. Semptomatik tedavi verilir. Ateş ve kaşıntılar için ilaçlar verilir. KESİNLİKLE ASPRİN KULLANILMAMALIDIR. Reye sendromu denen sendroma yol açar.



0 yorum:

Yorum Gönder

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın