:::: MENU ::::

14 Mayıs 2016 Cumartesi


Ülser Nedir Neden Oluşur?

Midenin temel görevi yediğimiz yiyeceklerdeki proteini daha küçük yapıda olan peptitlere ayırmaktır. Bunu salgıladığı mide suyunda bulunan enzimlerle yapmaktadır. Ayrıca salgıladığı asitle besinleri sıvı hale gelecek şekilde eritip duodenumda(12 parmak bağırsağı) gerçekleşecek olan sindirime hazırlamaktadır. Salgıladığı mide sıvısı çok asidiktir fakat midenin kendisine zarar vermemektedir. Çünkü midenin yüzeyi mukoza denen mukus örtüsüyle örtülüdür. Mukoza içinde mide asidini yok edecek moleküller vardır. Mide asit salgılarken mukozada da asidin mide dokusuna değmeden asidi söndürecek mukus salgılanarak mide korunur. Bir diğer mekanizma da mide asidi olan HCL, iki parça halinde salgılanır. H+ ve CL- iyonları olarak ayrı ayrı salgılanır ve mide içinde bunlar birleşerek mide asidine dönüşür. Böylece salgılanma esnasında salgı hücreleri asit yüzünden zarara uğramamaktadır.

Zaman zaman mide bu mukus örtüsünün salgılanmasını azaltabilir veya durdurabilir. Özellikle stres durumunda stres sırasında kana karışan kimyasal maddeler mide örtüsünün salgılanmasını engellemektedir. Bu durumda mide yüzeyinde asit söndürülemez ve asitli mide içeriği mide dokusuna temas eder. Mide dokusuna temas eden asit orada yara oluşturur. İşte bu yaralara ülser denilmektedir. Özellikle yemeklerden sonra artan mide ağrısının sebebi yemeklerden sonra salgılanan mide asidinin normal veya ülserli dokuya temas etmesidir.

Gastrit Nedir? Nasıl Oluşur?

Size öncelikle küçük bir bilgi vererek hastalıkların isimlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olmak istiyorum. Latincede eğer bir kelimenin sonuna -it eki getirilirse o kelimenin enfeksiyonu anlamına gelmektedir. Örneğin gaster Latince mide, gastrit mide enfeksiyonu demektir.

Gastritte mide örtüsü lan mukoza enfekte olmaktadır. En sık Helicobakter Pylori isimli bakteri enfeksiyona sebep olmaktadır. Bu bakteri asidik ortamlarda yaşamayı sevmektedir. Mukoza tabakasını eriten kimyasallar salgılamaktadır. Böylece mide asidi mide dokusuna temas ederek ülser oluşturur. Bu ülserler bakteri kaynaklı olduğu için enfeksiyon tedavi edilmedikçe iyileşemezler ve kronik ülserlere ve mide ağrılarına sebep olurlar. Ayrıca Helikobakter Pylori çoğu insanda bulunur fakat gastrit yapmayabilir.

Ülser ve gastriti çok fazla karıştırılmaktadır. Ülser midedeki yara gastrit mukozadaki enfeksiyondur. Ülserler enfeksiyon kaynaklı değilse iyileşirler fakat gastrit ülseri ise enfeksiyon tedavi edilmeden iyileşemezler.

Ülsere Neler Sebep Olur?
Ülserin sebebi midedeki asidin artması yada mide örtüsü olan mukoza tabakasının azalması, zarar görmesinden kaynaklanmaktadır.
-Stres (Sınavlardan önce karın ağrısı sebebi :) )
-Sigara, alkol kullanımı
-Çok sıcak yiyecek, içecek tüketmek
-Çok fazla çay kahve tüketmek
-Asitli yiyecek, içecek tüketmek
-Ağrı kesici ilaçlar ve başka birçok ilaç
-Sindirilmesi güç şeyler tüketmek

Ülser Belirtileri Nelerdir?

-Başlıca belirtisi ağrıdır. Özellikle yemeklerden sonra artan karın ağrısına sebep olur
-Şişkinlik
-Sık geğirme
-Eğer ülser kanarsa dışkının kahve telvesi rengini alması veya kahve telvesi rengin de kusma

Gastrit Tedavisi
-Enfeksiyon için antibiyotik
-Mide asidindeki H+ iyonunun salgılanmasını engelleyen proton pompası inhibitörleri
-Salgılanmış olan mide asidini engelleyen antiasit ilaçlar(tablet veya şurup şeklindedir.)(Sade maden suyu da içindeki iyonlarla salgılanmış olan mide asidini nötrleyerek ülsere bağlı mide ağrısını geçirmektedir.)




3 yorum:

  1. aynı kaynımda da var ülser ikimiz de merakla okuduk teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. çok merak ediyordum nasıl bir hastalık olduğunu. çok bilgilendirici olmuş teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Soru ve Görüşleriniz İçin webmasteroffical@gmail.com AdresindenBize Ulaşın